Nimeni nu a anticipat această mișcare. Ilie Bolojan îi concediază

Nimeni nu a anticipat această mișcare. Ilie Bolojan își eliberează echipa.

Prim-ministrul Ilie Bolojan a cerut, prin intermediul șefului Cancelariei, ca toți consilierii și secretarii de stat aflați sub autoritatea sa directă să demisioneze. Potrivit unor informații din interiorul Guvernului, este vorba de aproximativ 25 de funcționari, majoritatea fiind numiți în timpul mandatelor lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Bolojan urmărește să își aducă propria echipă, așa cum a procedat și la conducerea Senatului, motiv pentru care a solicitat plecarea tuturor celor rămași din guvernările anterioare. Printre cei vizați se numără trei secretari de stat, unsprezece consilieri guvernamentali și unsprezece consilieri onorifici.

Decizia evidențiază o desprindere clară de fosta structură și marchează stilul direct și orientat spre eficiență pe care Bolojan afirmă că îl va aplica în funcționarea Guvernului.

Pentru moment, Ștefan Radu Oprea, membru PSD, deține funcția de șef al Cancelariei. Totuși, sursele afirmă că acesta nu va rămâne mult timp în poziție.

Marți, premierul a avut o discuție cu ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre legislația legată de reducerea cheltuielilor publice, situația veniturilor bugetare și despre o întrevedere programată pentru miercuri cu o agenție de evaluare financiară.

“Am avut o întâlnire cu ministrul de Finance, cu echipa de conducere a Ministerului, abordând subiectele care sunt importante, şi anume o analiză încasărilor la bugetul de stat, un pachet de măsuri pentru a ne îmbunătăţi aceste încasări, inclusiv modificări de legislaţie, cum este, de exemplu, legea insolvenţei pentru a încasa mult mai bine cotele din TVA. De asemenea, am discutat despre pregătirea unei întâlniri cu o agenţie de rating pe care o vom avea mâine”, a spus premierul Ilie Bolojan.

Executivul condus de Bolojan își propune o „transformare profundă a statului”, începând cu structurile centrale ale administrației, prin comasări, fuziuni, desființări și reducerea personalului cu minimum 20%. Vor fi eliminate sporurile considerate nejustificate, conform unei variante preliminare a programului de guvernare obținută de HotNews.ro. De asemenea, vor fi modificate actele normative privind instituțiile autofinanțate, ca ANCOM și ASF, cu scopul de a plafona salariile și de a reduce personalul auxiliar.

Reforma administrației publice este unul dintre cele trei axe principale din planul de guvernare, în contextul în care aparatul de stat din România este descris ca fiind prea mare, dispersat și adesea ineficient.

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a fost surprins cumpărând haine pentru copii de la magazinul Primark. Imaginile s-au răspândit rapid online: “Fără opulență, fără lux demonstrativ, fără branduri”

“Acest lucru nu este doar ineficient, este și costisitor. Vom începe cu administrația centrală. Aici vor avea loc fuziuni, comasări, desființări și reduceri de personal de cel puțin 20%. Vom elimina sporurile aberante, vom aplica o grilă de salarizare unitară și vom introduce criterii clare de performanță. Fiecare minister și agenție va fi supusă unui proces periodic de evaluare”, se arată în document.

La nivel local, programul guvernului Bolojan include măsuri precum impunerea unor limite clare pentru numărul de angajați și alocarea fondurilor bugetare în funcție de rezultate concrete.

Criterii precum eliberarea autorizațiilor de construcție, eficiența în colectarea taxelor și acuratețea datelor privind populația vor conta în distribuirea resurselor bugetare. Conceptul este unul de utilizare eficientă și comună a resurselor umane și logistice – un exemplu fiind reorganizarea Poliției locale, care va fi corelată cu numărul de locuitori și va funcționa în parteneriat cu Poliția Română, potrivit documentului.

Propunerile din Programul de guvernare Bolojan:

Introducerea unor grile salariale unice pentru primăriile care nu își pot susține cheltuielile salariale din fonduri proprii;
Stabilirea unor limite maxime de personal;
Închiderea companiilor de stat cu pierderi constante (cum ar fi cele care nu reușesc să-și crească cifra de afaceri în ritmul inflației sau au capital propriu negativ);
Reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și în comitetele de supraveghere ale acestor companii;
Creșterea transparenței (ex: contracte colective, bugete, cheltuieli etc.);
Limitarea veniturilor și a beneficiilor în funcție de performanță;
Stabilirea de indicatori de performanță și înlocuirea persoanelor care nu îi ating;
Listarea pe bursă a unui număr mai mare de companii de stat;
Plafonarea salariilor din ANCOM, ASF și alte autorități autofinanțate.

Guvernul vrea să modifice legile care reglementează funcționarea instituțiilor autofinanțate (ANCOM, ASF, ANRE – reglementatorul pieței energetice), reducând numărul de angajați auxiliari și stabilind un plafon pentru venituri. De asemenea, surplusurile financiare generate de aceste autorități ar trebui fie să se întoarcă la buget, fie să rămână în economie.

Cabinetul Bolojan vizează implementarea unor „reforme structurale majore”, conform programului de guvernare, care pune accent pe „disciplină fiscală”, eficientizarea aparatului de stat, eliminarea privilegiilor exagerate și politici sociale echilibrate, care să încurajeze munca și să reducă dependența de ajutoare.

Documentul menționează măsuri dure: reducerea angajaților bugetari, desființarea și comasarea unor instituții, eliminarea sporurilor, creșterea unor taxe și accize, mărirea vârstei de pensionare pentru anumite categorii, impozitarea pensiilor mai mari de 4.000 lei și reevaluarea finanțărilor acordate autorităților locale.

„Fără promisiuni populiste”

Documentul de guvernare subliniază necesitatea de claritate, eficiență și simplitate. Autorii recunosc că unele decizii vor fi nepopulare, dar susțin că sunt necesare. Într-un context extern instabil și cu o societate tot mai polarizată, acest program propune o altă direcție: fără populisme, fără privilegii nejustificate.

Prima prioritate este „echilibrarea finanțelor statului”, iar autorii promit că nu vor face ajustări superficiale, ci vor reduce cheltuielile acolo unde se identifică risipă. Cele mai importante măsuri propuse sunt detaliate pe domenii esențiale ale guvernării.

Finanţe:

– Reorganizarea ANAF, digitalizare, combaterea evaziunii fiscale, înăsprirea legislaţiei privind evaziunea fiscală pentru întărirea capacităţii statului de a colecta veniturile

– Scoaterea ANAF, Vămii şi Antifraudei „din orice algoritm politic”

– Revizuirea legislaţiei privind insolvenţa, pentru a nu mai permite insolvenţele „în cascadă”

– Taxarea suplimentară a jocurilor de noroc, pariurilor şi tranzacţiilor asociate

– Taxarea veniturilor din criptomonede şi din platformele media

– Reducerea deductibilităţilor pentru cheltuieli care diminuează artificial profiturile (de exemplu pentru consultanţă)

– TVA în două cote (19% şi 9%)

– Eliminarea facilităţilor privind TVA la tranzacţiile imobiliare

– Majorare accize

– CASS la pensiile mari (peste 4.000 lei)

– Impozite pe proprietate la valoarea reală

– Creșterea impozitelor pe dividende