Liderul interimar al Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, a lansat joi seară un avertisment ferm în privința continuității PSD în actuala coaliție de guvernare. Acesta a declarat că partidul nu a intrat în Executiv cu intenția de a se retrage, dar a subliniat că lipsa de dialog real și ignorarea amendamentelor propuse de social-democrați în privința pachetului doi de măsuri fiscale ar putea conduce la o reanalizare profundă a participării PSD în Guvern.
Grindeanu: „Nu am intrat la guvernare ca să plecăm”
Prezent în studioul România TV, Grindeanu a reiterat că PSD a intrat în coaliția de guvernare pe baza unui pact politic, semnat și asumat de toate părțile implicate. „Noi n-am intrat la guvernare ca să plecăm. Avem un pact politic, un protocol semnat, sper ca toată lumea să se țină de el”, a declarat acesta, subliniind că social-democrații nu vor tolera un rol decorativ în elaborarea deciziilor majore.
Nemulțumiri legate de pachetul fiscal și un avertisment clar
Grindeanu a punctat că în ultimele două săptămâni au existat mai multe decizii contestate de PSD, în special în legătură cu contribuțiile sociale aplicate unor categorii vulnerabile. „Cele legate de CASS de la 4.000 de lei, de scutirea de plata acestui CASS pentru veteranii de război, deținuții politici. Nu cred că se reface deficitul României cu aceste persoane, care trebuie să rămână scutite,” a explicat liderul social-democrat.
Acesta a acuzat că PSD a fost, practic, lăsat singur în coaliție cu propunerile sale și că doar un singur amendament a fost acceptat – cel care vizează reducerea cu 40% a subvenției pentru partide. Restul sugestiilor nu au fost luate în considerare, ceea ce a dus la o stare de nemulțumire crescândă în interiorul formațiunii.
„Mi-aș fi dorit să fie și celelalte acceptate. Am fost cam izolați, singuri în această coaliție cu aceste propuneri. Sperăm ca la pachetul 2 să se țină cont mai mult de PSD. Altfel, vom face multe consultări interne… și vom întreba, dacă această atitudine va continua, dacă drumul nostru este alături de ceilalți în această coaliție,” a afirmat Grindeanu.
Consultări interne în partid – o eventuală repoziționare
Liderul interimar al PSD a subliniat că decizia de intrare în Guvern a fost una colectivă, asumată de organizația internă, în urma unei consultări extinse. Potrivit acestuia, aproape 5.000 de membri de partid au participat la procesul decizional, iar 72% s-au pronunțat în favoarea participării la guvernare.
„Voi continua să consult partidul în acest mod, dar mi-aş dori ca propunerile PSD să fie acceptate cel puţin în pachetul doi,” a adăugat Grindeanu, lăsând de înțeles că răbdarea social-democraților are o limită.
Acuză USR de plagiat politic
Tot marți, Grindeanu a lansat acuzații directe la adresa USR, pe care i-a acuzat că au preluat amendamentele PSD fără să recunoască sursa. Liderul social-democrat a indicat că propunerea privind reducerea subvenției pentru partide – amendament care a fost inclus în primul pachet de măsuri fiscale – aparține PSD, și nu celor de la USR.
Pentru a susține această afirmație, Grindeanu a făcut public un document oficial ce atestă faptul că inițiativa a fost formulată de PSD. Acest gest evidențiază tensiunile tot mai mari din jurul pachetului de reforme fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.
PSD vrea un rol real în guvernare, nu doar simbolic
Poziția exprimată de Sorin Grindeanu indică o schimbare de ton în interiorul PSD și o dorință clară de a-și afirma autoritatea în cadrul coaliției. În lipsa unui dialog sincer și a unui echilibru în luarea deciziilor, participarea social-democraților în Executiv ar putea fi reevaluată în perioada următoare.
În concluzie, mesajul transmis de liderul interimar al PSD este limpede: dacă partenerii de guvernare nu vor acorda respectul cuvenit propunerilor social-democrate în elaborarea politicilor fiscale, PSD va consulta din nou baza partidului și nu exclude nicio variantă, inclusiv ieșirea de la guvernare. Coeziunea coaliției se află astfel într-un punct de inflexiune, iar deciziile din următoarele săptămâni vor influența fundamental viitorul guvernării în România.